KIRIK KAYNAMASI

Kemik doku, kendini iyileştirebilen bir dokudur. Bu olay kallus denen iyileşme dokusuyla olur. Kemiğin lokalizasyonuna, hastanın yaşına, metabolik hastalık varlığına, sigara kullanımına, uygun tespitin yapılmasına bağlı olarak bu iyileşme dokusu oluşur. Kırıktan sonraki ilk günlerde enflamasyon hücreleri iyileşme sürecini başlatır. 1. haftada yumuşak kallus oluşur. Daha sonra sert kallusa dönüşür. Sert kallus sonrasında kemik iyileşmesi yeniden şekillenme evresine gelir. Yeniden şekillenme evresi en uzun dönemidir.
 
Kırık iyileşmesinde en önemli rol yapılan tespite aittir. Anatomik olarak birebir tespit yapılırsa kallus dokusu oluşmadan direkt sağlam kemik dokusu oluşabilir. Bu iyileşme yöntemi genellikle plak ve vidalar ile yapılan ameliyatlarda, daha çok eklemi etkileyen kırıklarda tercih edilir. Buna birincil kemik iyileşmesi denir.
 
Eklemle ilişkisi olmayan özellikle uzun kemiklerin diyafizer bölge(orta) kırıklarında, daha çok kallus dokusu ile iyilşmeye izin veren tespit tercih edilir. Buna ikincil kemik iyileşmesi denir.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

El,El bileği, el bileği kırıkları,scafoid kırığı, kienböck hastalığı, geçmeyen el bileği ağrıları, el bileği kırıkları, Artroskopi, önkol kırıkları, çocuk kırıkları , yaşlılarda kırık tedavisi , Diz ağrısı ,diz artoskopisi, menüsküs, diz protezi, protez ,kalça protezi, omuz çıkığı, Omuz ağrısı, Omuz artroskopisi, Ayak bileği kırıkları, ayak bileği artroskopisi, halluks valgus, dirsek ağrısı, dirsek kırıkları,omuz kırıkları, sinir yaralanması, kalça kırığı , bacak kırığı, romatizma, kireçlenme, boyunda eğrilik, boyun ağrısı, ortopedik ayakkabı, ortopedik ortez protez, ortopedi,ortopedi travmatoloji, ortopedi doktoru, ortopedi nedir, kırık çeşitleri, kırık çıkıkta ilk yardım, kemik erimesi, kemik ağrısı,çıkık , burkulma , incinme , kemik hastalıkları, ganglion, karpal tünel, sinir sıkışması, tetik parmak, hareket kısıtlılığı, bel ağrısı, boyun ağrısı,